Tip. Rotterdam ingehaald door Almere met een opera!

In Rotterdam spreken ze al jaren betreffende een operafestival. In Almere hebben ze er nu een. Gisteren is de allereerste aflevering van Zomeropera, een festival voor opera, operette, muziektheater en musical, in een hangar op Lelystad voorzichtig begonnen.
avondje uit
Voorzichtig, omdat initiatiefnemer en theaterregisseur Johnny Kuiper, pas vorig juni het groene licht en 300.000 euro steun kreeg om met zijn festival te beginnen. Hierdoor ontstonden er wel wat organisatie moeilijkheden en is het programma dat voorts in september in Almere en Culemborg wordt voortgezet nog niet compleet rond.

Maar aan Kuipers plan voor de tweede editie eerstkomend jaar te oordelen, zullen Almere en de provincie Flevoland en Gelderland zich zelf in zeer stralende culturele schijnwerpers kunnen plaatsen. Eerstkomend jaar wil Kuiper de opera Nixon in China van John Adams brengen, plus Adams’ musical I was looking at the ceiling and then I saw the sky, over de aardbeving in San Francisco in 1994.

Hij hoopt dat het Onafhankelijk Toneel en Rotterdams Philharmonisch Orkest hun gezamenlijke produktie van Adam’s opera The death of Klinghoffer, die in april 2004 in Rotterdam in premiere gaat, op zijn festival te kunnen herhalen.

Daarenboven heeft Kuiper een opera over Alzheimer besteld bij componist Chiel Meijering, met een manuscript die specifiek gepubliceerd is door Alzheimerspecialist arts Bert Keizer. Als klap op de vuurpijl zal Kuiper een ‘wedstrijdje’ uitschrijven onder 180 operetteverenigingen in Holland. De vier winnaars zullen specifiek voor het festival elk een werk uitvoeren uit de vier hoofdstromen van de operette – Oostenrijk (Weense operette, Frankrijk (Offenbach), Engeland (Gilbert and Sullivan) en Spanje (Zarzuela).

Tot nu toe is de 1e editie dus enigszins bescheiden van opzet. Als festivalthema koos Kuiper 100 jaar burgerluchtvaart en plaatste de muziektheaterproducties in een hangar op Lelystad Aiport. De surrealistische omgeving van het kleine vliegveld met zijn sportvliegers, die ook nog voor niets stunts hoog in de wolken uitvoeren, verhoogde het theatergevoel alleen maar.

Gezellig uit


Echter biedt het festival Zomeropera ook spanning? Voor een allereerste dinnershow editie is hier een hoopvol visitekaartje gepresenteerd. Met dit festival is een oude droom van theaterregisseur Johnny Kuiper werkelijkheid geworden. Een waaier van alle vormen van muziektheater avondje uit almere introduceren, van opera tot operette en musical, maar ook experimenteel muziektheater. Een ander belangrijk aspect is ruimte bieden; niet uitsluitend aan experts, maar ook aan vakstudenten en zelfs kinderen.

En zo huppelden en rapten in de hangar in Lelystad tussen een Fokker lesvliegtuig en een Ultra Light, zeer jonge kinderen van de Balletschool Almere in
hun produktie Anthony, over het leven van vliegtuigbouwer Anthony Fokker. Moraal van hun schoolvoorstelling: maak je geen zorgen, ook Anthony Fokker presteerde niets op school, maar werd toch groot. De uitvoering wordt in september in Almere herhaald, in een langduriger versie waarin de hit van Idolswinnaar Jamai, Step right up, met zijn goedkeuring is opgenomen.

Minder geslaagd was de werkplaatsproductie over de rampspoed met het Herculesvliegtuig met fanfaremusici in Eindhoven. De noodzakelijkheid van dit stuk ontbrak geheel.

Imposant was echter de versie van twee muziektheaterstukken van Bertolt Brecht met muziek van Kurt Weill en Paul Hindemith over Charles Lindbergh en zijn baanbrekende eerste vlucht over de Atlantische Oceaan. Dirigent Jurjen Hempel maakte van deze aktes, in regie van Johnny Kuiper, een muzikaal festijn, met een prima spelend jong Almeers Philharmonisch, prima solisten en een passend koor.

Op deze plaats ligt de capaciteit van het festival – krachtige stukken die niet veel worden gebracht opvoeren. Zomeropera lijkt een grandioos aanzet en moet beslist een kans krijgen. Om bij het thema van dit festival te blijven: de allereerste editie lijkt op de allereerste vlucht van de gebroeders Wright – een wat hobbelig begin, met een korte stijging, desalniettemin met een grote belofte voor de de komende tijd en met grote consequenties voor Almere, Flevoland en Holland.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Tip. Rotterdam ingehaald door Almere met een opera!”

Leave a Reply

Gravatar